Az erdélyi állásbisztró
blog
május 09.

Munkahely otthon 6.

Április eleje óta beszélgetünk azzal a három erdélyi magyar fiatallal, akik heti rendszerességgel megosztják velünk az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos tapasztalataikat. Karanténos mindennapjaik mellett meséltek már különleges húsvétjukról, saját és munkatársaik otthoni munkavégzéséről, valamint potenciális cégen belüli jövőképükről is. Ezen a héten a már rutinná vált heti tájékoztatójuk mellett beszámoltak nekünk egyéni és céges produktivitásukról, személyes pályafutásukról a mostani helyzet hatására, valamint azt is megtudtuk tőlük, hogy mik a terveik május 16-ára.

emoke_6

Emőke munkájában továbbra sem voltak eget rengető változások: otthonról végzi dolgát és csak a legszükségesebb esetekben mozdul ki a lakásból. „Az viszont nagyon zavaró, hogy néhány napja elvették a központi fűtést, és a csípős hideg éjszakák ellenére sem kapcsolták vissza” – mesélte a Székelyudvarhelyen élő munkavállaló, aki vastag ruhákba és takarókba burkolózva vészelte át az elmúlt napokat. Ennek hatására úgy döntött, hogy hazatér szülővárosába, Szovátára, ahol a családi fészekből folytatja munkáját. „Végülis innen is tudok dolgozni, és legalább szüleimmel és testvéremmel is személyesen találkozhatok” – mesélte portálunknak a székelyföldi lány. Bár eleinte nehezen rázódott bele az otthonról történő dolgozásba, mára már megszokta azt és szinte természetesen végzi mindennapi teendőit. „Azért jó, hogy már látni a fényt az alagút végén, hiszen hosszú távon számunkra szükséges a közösségi tevékenység” – árulta el portálunknak Emőke, aki már nagyon várja, hogy ismét jól megszokott helyén dolgozhasson. A közgazdásztól ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy pályafutására nincs hatással ez a jelenlegi helyzet, hiszen pályázati irodájuk tevékenységére ugyanúgy szükség lesz a jövőben is, mint eddig. És hogy mik a tervei május 16-án? „A családommal leszek, vagy a barátaimmal, vagy mindenkivel” – mondta mosolyogva az udvarhelyszéki alkalmazott, aki már alig várja a korlátozások enyhítését.

timi_6

„Az elmúlt héten érezékelhető volt a közelgő enyhítés, mivel egyre több munkám van, sok a megkeresés, tehát kezdenek ébredezni a reklámokba fektető cégek” – kezdte szokásos heti beszámolóját Timi. Elmondása szerint a közérzete mindvégig jó volt a karantén során, de most kifejezetten jót tesz neki a lassacskán beinduló élet a munka területén. „Az egyéni produktivitásom ugyanakkor a szokásos: igaz, hogy a tavalyi számokhoz képest csökkentek az elmúlt bő másfél hónap bevételei, de a helyzethez képest a reményeimet még így is felülmúlta” – állítja a csíkszéki lány, aki szerint ez általánosan elmondható minden munkatársáról is. A szükségállapot miatti elmúlt időszakot ugyanakkor a lehető legpozitívabban fogta fel, és igyekezett maximálisan kihasználni ezt a „kis” kényszerpihenőt. „Az azonban biztos, hogy a március óta fennálló helyzet jelentős hatással van a személyes pályafutásomra, mivel visszaesések érzékelhetőek minden cégnél, így nemhogy új reklámozókat, de a meglévő ügyfeleket is vissza kell lassan szereznem, ami nem kis munka lesz az elkövetkezendő időszakban” – véli az értékesítő, aki viszont nagyon örül annak, hogy pozíciója nem ingott meg a cégen belül és végig dolgozhatott a szükségállapot alatt. „Május 16-án délig fogok aludni, mert szombat lesz” – folytatta nevetve a székelyföldi alkalmazott, aki azt a véleményét is elárulta a Jóállásnak, hogy amennyiben a cég vezetősége a lazítások után a visszatérés mellett dönt, akkor ez csakis apró lépésekben fog megtörténni. „Úgy gondolom, hogy ha május közepétől még nem is, de júniustól visszarendezkedhetek az irodámba és végre ismét úgy dolgozhatok, mint régen” – zárta heti gondolatait a Csíkszeredában élő alkalmazott.

adam_6

„Ezen a héten beszéltem a felettesemmel a május 15-e utáni időszakról, aki arról tájékoztatott, hogy jelenleg tárgyalások folynak visszatérésünkkel kapcsolatban. Egyelőre semmi sem biztos, várjuk a fejleményeket” – mesélt az elmúlt napok történéseiről Ádám. Az IT-s úgy érzi, hogy a karantén utáni időszakban is otthonról fog dolgozni még egy ideig, hiszen eddig is jól megoldotta feladatát, és nagyobb biztonságban érzi magát. „A teljesítményemen ugyanis nem érzek változást, annak viszont külön örülök, hogy nagyobb a flexibilitás és inkább a magam ura vagyok” – árulta el a home office előnyeit a Kolozsváron tevékenykedő informatikus. Amiben viszont még fejlődnie kell saját bevallása szerint az az, hogy jobban meg kell találja az egyensúlyt a munka és a magánélete között. „Sajnos ugyanis vannak olyan napok, amikor este 7-kor azon kapom magam, hogy még dolgozom, máskor pedig dél előtt semmi érdemlegeset nem csinálok” – vallotta be őszintén a munkavállaló. Szakmai pályáját ugyanakkor nem érinti a mostani szükségállapot, hiszen az online térben ugyanúgy tud fejlődni, mintha az irodában tartanának nekik szakmai továbbképzőket. „Haza azonban már nagyon vágyom, úgyhogy a karantén végeztével első utam Szatmárnémetibe vezet a szüleimhez” – zárta gondolatait az erdélyi munkavállaló, aki a hónap közepe után végre elhagyhatja irodaként szolgáló lakását.