Az erdélyi állásbisztró
blog
április 11.
Fotó: Pixabay

Munkahely otthon 2.

Egy hete megismerhettük Emőkét, Timit és Ádámot, akik az ország különböző pontjain dolgoznak a legváltozatosabb munkakörökben. Ugyan ők hárman még sohasem találkoztak, és nem tudjuk, mennyire értenék meg egymást a hétköznapokban, egyvalami biztosanan közös bennük: mindannyian otthonról kell megbirkózzanak munkahelyi feladataikkal. Lássuk, hogyan telt néhány napja a három erdélyi fiatalnak.

emoke_2

Emőkének nagyon húzós az évnek ez a szakasza, éppen az elszámolási időszak végén járnak. „Fél nyolckor talpon vagyok és nekiállok dolgozni, a mindennapi teendőimmel pedig olykor csak éjfél körül végzek” – mesélte az uniós pályázatok lebonyolításával foglalkozó munkavállaló. Kollégáival folyamatosan tartja a kapcsolatot telefonon, és bár a feladatokkal így nehezebben halad, eddig sikeresen vette az akadályokat. „Videóhívásokat is lebonyolítunk, bár ezeknek egyértelmű célja az, hogy közösen kacarásszunk egyet” – árulta el cégen belüli szokásukat a székelyföldi lány. Emőke heti egy-két alkalommal megy ki a lakásból munkaügyben, de csak olyankor, ha égetően szükséges. „Minden technikai eszköz adott az itthoni munkavégzéshez, esetleg céges papírok beszerzése miatt kell néha elmennem az irodába” – állítja az udvarhelyszéki fiatal. És hogy milyen lesz Emőke húsvétja? „Hát, nem olyan, mint szokott. Ez lesz az első ünnepem, amelyet a családomtól távol töltök. Ugyanakkor megpróbálok a hagyományokhoz hű maradni, főzök töltött káposztát, valamint tojást is fogok hímezni. Süteménykészítésre azonban nem adom a fejem, azt inkább a boltból fogom megvenni” – vallotta be őszinte mosollyal a Székelyudvarhelyen élő közgazdász.

timi_2 

„Semmi különös nem történt velem, amióta nem beszéltünk” – kezdte mondandóját Timi. A reklámértékesítő továbbra is minden reggel megissza turmixát, jógázik egyet, majd a kanapén kialakított irodájában nekifog a munkával kapcsolatos teendők elintézéséhez. „Néha már azt sem tudom, hogy milyen nap van, teljesen kibillentem a hétköznapokból” – állítja a csíkszeredai lány, aki sokszor azon kapja magát, hogy még késő este is e-maileket ír és számlákat állít ki. A bezártság ellenére ugyanakkor igyekszik tartani a kapcsolatot főként azokkal a munkatársaival, akikkel egy helyen dolgozik. „Reklámtördelő kollégámnak például napi szinten írok vagy beszélünk telefonon, de az ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársammal és a főszerkesztővel is igyekszem sűrűn kommunikálni. Emellett közvetlen kollégáimmal is szoktunk zoomos megbeszélést tartani, ahol megosztjuk egymással meglátásainkat a kialakult helyzetről” – mutatta be kapcsolattartási szokásait a csíkszéki értékesítő. A székelyföldi lány azt is elárulta, hogy hetente egyszer azért bemegy az irodájába, ahol elintézi a szükséges adminisztratív feladatokat és meglátogatja azon ügyfeleit, akik készpénzzel fizetik ki a reklámmegjelenéseket. „A szigorított látogatási szabályok miatt kész művészet egyes cégekhez bejutni” – mesélte nevetve Timi a Jóállásnak. Húsvét ünnepe ugyanakkor nem merülhet feledésbe idén sem, és bár más jellegű esemény lesz a megszokotthoz képest, mégis igyekszik családjával meghitté tenni azt. „A készülődést idén nem viszem túlzásba, bár a szokásos nagytakarítást már megejtettem, illetve édesanyámnak is besegítek majd a sütés-főzésbe. Emellett alig várom már, hogy egy héten keresztül minden reggel, délben és este főtt tojást egyek sonkával, kolbásszal és friss házikenyérrel” – zárta gondolatait a Hargita megyei alkalmazott, aki legalább ezzel próbál egy kis igazi húsvéti hangulatot teremteni a jelenlegi helyzetben.

adam_2 Ádámnak különlegesen telt az elmúlt hete, egy jóbarátjának polgári esküvőjén volt tanú. „Kivételes élmény volt, hiszen még sohasem volt ilyen fontos szerepem egyetlen házasságkötésben sem. Emellett nagyon örültem, hogy végre kimozdulhatok a négy fal közül, mert végre úgy éreztem, hogy minden visszatért a rendes kerékvágásba” – mesélte a kolozsvári fiatal, akit a jelenlegi helyzetben az zavar a legjobban, hogy ezt a gyönyörű időjárást csak a szoba ablakából élvezheti. Az informatikus rendszeresen értekezik munkatársaival a világhálón, hetente videós gyűléseket tartanak, illetve a felmerülő problémákat is meg tudják oldani a távolság ellenére. „Létfontosságúnak tartom a szociális élet fenntartását, hiszen a mentális egészségünk legalább olyan fontos, mint a fizikai fittségünk. Ebben nagyon sokat segítenek ezek a virtuális beszélgetések” – állítja Ádám. Munkaügyek elvégzése érdekében egyáltalán nem kell kimozduljon a házból, de ami ennél is zavaróbb, hogy az ünnepre sem utazhat haza családjához. „Bízom viszont abban, hogy a türelem és a fegyelmezettség hozzájárul a vírus enyhüléséhez, így legközelebb teljes biztonságban találkozhatom velük” – mondta reménykedően a Kolozsváron élő IT-s. A húsvét viszont így sem marad el, barátnőjével elkészítik azokat az ünnepi ételeket, amelyeket a családi asztalnál is minden évben elfogyasztanak. „Szerintem nagyon jó időtöltés lesz, emellett pedig lehetőségünk van arra is, hogy olyan fogások készítését is elsajátítsuk, amelyeket eddig csak otthon, szüleink konyhájában kóstolhattunk” – fedezte fel a helyzet pozitívumát az erdélyi fiatal.