Az erdélyi állásbisztró
blog
május 02.

Munkahely otthon 5.

Egy hónapja találkoztunk először Emőkével, Timivel és Ádámmal, akik meséltek már portálunknak többek között az otthon töltött munkanapokról, bemutatták karanténhúsvétjukat, valamint munkatársaik bezártsággal való viszonyáról is beszámoltak. Ezen a héten a szokásos történések mellett megtudhattuk, hogy miként reagáltak a május 15-e utáni lazításokra, van-e valamilyen hírük az esetleges cégen belüli leépítésekről és átszervezésekről, illetve azt is megtudtuk hogyan töltötték a munka ünnepét.

emoke_5_2

„A munkanapjaimban semmilyen fordulópont nem történt, talán egy kicsit szabadabbá váltam az elmúlt napokban, így önmagamra is jut időm” – kezdte heti beszámolóját Emőke, aki szabadidejét olvasással tölti, illetve egyetemi tanulmányaira is nagyobb hangsúlyt fektet. A két hét múlva esedékes feloldásokkal kapcsolatban munkaadójától még nem kapott semmilyen információt, ugyanakkor úgy gondolja, hogy továbbra is a biztonságuk lesz a legfontosabb szempont. „Úgy érzem, hogy amíg tehetjük, addig valamilyen formában megmarad a home office” – osztotta meg velünk meglátását az Udvarhelyszéken élő közgazdász. Az lehetséges cégen belüli megszorításokról szintén nincsenek konkrét hírei, de nagyon bízik benne, hogy minden marad a régiben. „A rendelkezésemre álló információk alapján eddig úgy néz ki, hogy változatlan marad a cégen belüli felállás, éppen ezért úgy érzem, hogy az állásom sem fog egyik napról a másikra megszűnni” – vázolta fel a későbbiekre szóló elképzeléseit a Hargita megyei lány. A május elsejét természetesen a jelenlegi szükségállapotot betartva otthon töltötte, azonban nem maradt tétlen: a tavaszi nagytakarítást épp ezen az ünnepen iktatta be programjába. „Azért egy kis kikapcsolódásra is szakítottam időt, hiszen este online színházba is ellátogattam” – zárta heti gondolatait portálunknak a Székelyudvarhelyen élő munkavállaló.

timi_5 

Timi hétköznapjai ugyanabban a mederben folynak, mint az elmúlt karanténos beszélgetések során. „Az utóbbi napokban viszont mintha egy kicsivel több munkám lett volna, egyre többen keresnek fel reklámozási céllal” – mesélte bizakodva portálunknak a csíkszéki lány, aki nagyon reméli, hogy hamarosan jobban beindul az élet a reklámok terén. Ugyan hivatalos értesítést még nem kaptak a május közepi folytatásról, az értékesítő úgy érzi, hogy ők is megpróbálnak visszaállni a megszokott kerékvágásba. „Most egy picit furcsa, hogy véget ér ez az időszak, de biztosan felüdülés lesz visszatérni a régi munkakörnyezetbe” – állítja a csíkszeredai munkavállaló, aki igyekszik mihamarabb meglátogatni régi partnereit a reklámkampányok folytatása céljából, valamint potenciális új hirdetőkkel felvenni a kapcsolatot. A székelyföldi lány szerencsésnek tartja magát, hiszen egyáltalán nem volt érintett a cégen belüli megszorítások és tömeges elbocsájtások kapcsán. „Tudok róla, hogy néhányan kényszerszabadságukat töltik, de ennél jobban nem vagyok képben a történtekkel. Mindazonáltal biztosan fény derül ezekre a lépésekre, amikor visszatérek az irodába” – vázolta fel a jövővel kapcsolatos elképzeléseit a reklámértékesítő. „Végre egy pihenőnap, olyan régen vártunk erre!” – mondta nevetve Timi a május elsejével kapcsolatban. „Nem történt semmi extra ezen a napon, pihentem egy keveset, bicikliztem egy nagyot, este pedig családi körben az udvaron sütögettünk” – mesélte el a munka ünnepével kapcsolatos élményeit a csíkszeredai alkalmazott.

adam_5

Ádám munkanapjaiban ugyan semmi változás nem történt, életterében viszont annál több: a hétvégén lakótársaival kimeszelték bérelt lakásuk konyháját. „Két napos izzasztó meló volt, de már nagyon ráfért a helységre, mert az évek során piszkosak lettek a falak” – mesélte a Kolozsváron élő IT-s, aki emellett folyamatosan edz és igyekszik odafigyelni a táplálkozásra is. „Továbbra is nagyon reménykedem ugyanis abban, hogy a nyári kikapcsolódást valamelyik tengerparton tölthetem” – árulta el mosolyogva legfőbb motivációját az informatikus. Ugyan Ádámék cégje még nem nyilatkozott a május 15-e után esedékes lazításokkal kapcsolatban, a munkavállaló szerint májusban még otthonról fognak dolgozni. „De természetesen várom már a lazításokat, nagyon szívesen elmennék egyet úgy sétálni, hogy ne kelljen izgulnom egy esetleges büntetés miatt” – osztotta meg gondolatait az erdélyi fiatalember a Jóállással, aki szülővárosába, Szatmárnémetibe is örömmel ellátogatna a szükségállapot enyhítése után. „Hála Istennek pont az ellenkezőjét jelentették be néhány napja, miszerint garantálják azt, hogy nem lesznek leépítések” – válaszolt a kincses városi alkalmazott arra a felvetésünkre, miszerint sok munkáltató elbocsátásokkal próbálja megmenteni vállalkozását. Ádám szerint a biztonság annak köszönhető, hogy tőkeerős tulajdonosi kör áll mögöttük, akik biztosítják a mindennapi gördülékeny működést. „Emellett pedig – mint már az előző interjúk során is elmondtam – munkánk szorosan kapcsolódik az egészségügyhöz, az életbiztosításokhoz és más emberi jóléttel kapcsolatos tevékenységhez, amelyek talán most még fontosabbá váltak” – magyarázta tovább a stabil állapot okait a partiumi születésű alkalmazott. „Idén a munka ünnepét munkával ünnepeltem” – zárta gondolatait a kincses városban élő informatikus, aki egyáltalán nem csüggedt el emiatt, hiszen amúgy is rossz volt az idő, szabadnapját pedig bármikor felhasználhatja május során – amelyet talán a hónap második felében a természetben élvezhet.