Az erdélyi állásbisztró
blog
január 17.
Fotó: 123RF

Ön, élet, rajz

Ön, vagyis te saját kezűleg

A munkakeresés folyamatában ez a mérföldkő pont olyan, mint az udvarlás első szakasza. A hódítási próbálkozások során odafigyelsz a részletekre, igaz? Többször nekifogsz a mondanivalódnak, az üzenetednek, teszed-veszed, hogy minél szebb és pontosabb legyen, és csak mondod ki, akkor küldöd el a kiszemeltednek, ha úgy érzed, rendben van.

HR-esként, több éves tapasztalataimra támaszkodva mondom, a jelentkezők nagy része nem fordít kellő figyelmet az önéletrajzára. Nem azt várom, hogy olyan anyagot üss össze, ami túl van spilázva, hogy még te magad sem hiszed el. Felejtsd el a sablonokat, az előregyártott, netről letöltött dokumentumokat, amelyeket egy kicsit testre szabsz, de aztán benne marad olyan információ, amit te sem értesz. Mint például az idegennyelv-tudással kapcsolatos kódok. Persze, vannak olyan intézmények, amelyek a jelentkezés szempontjából kötött pályán kell mozogni, de most nem erről van szó.

Sokszor mondják, hogy ne ítélkezz elsőre. Ez jól hangzik, csakhogy valójában meghatározó az első benyomás. A munkáltató és a munkakereső kapcsolatában az első pillanat, amikor találkozik egymással a két fél. Még nem személyes a történet, de sok múlhat rajta.

Élet

Műfaját tekintve az önéletrajzod nem kell regény legyen. Senki sem fogja elolvasni, hidd el. Az anyag legyen rövid, tömör, strukturált és lényegre törő. Tudom, nehéz a szakmai életed szakaszait rövidre fogni. Főleg, ha nem vagy pályakezdő. Ám mindig gondolj arra, hogy fel kell keltened a munkaadó érdeklődését!

A Jóállás.ro oldalon úgy állítottuk össze az önéletrajzmintát, hogy a szükséges infókat tartalmazza, átlátható és külalakra is megfogó legyen. Ha még nem töltötted ki, akkor rajta, ha pedig csak összecsaptad, akkor sincs nagy baj, mert bármikor módosíthatod. Mindenképp fontos, hogy legyen egy általános, bármikor előkapható önéletrajzod, ami tartalmazza a szakmai életedet: pl. személyes információk, tanulmányok, szakmai tapasztalat, számítógépes ismeretek, beszélt idegennyelvek, referenciák stb. Javaslom, hogy folyamatosan aktualizáld, figyelembe véve az adott állás követelményeit, elvárásait. Helyezd arra a hangsúlyt, amit a munkáltató elvár, fölösleges információkkal ne untasd. Elérhetőséged helyességére is figyelj oda, mert az nagyon gáz, ha nyomozni kell a telefonszámodért, ha éppen behívnának interjúra. Külön kiemelném a reális információk fontosságát. Az igazság előbb-utóbb kiderül. Az első randin, azaz állásinterjún ezek hamar tisztázódnak, úgyhogy fölösleges fényezned magad. Az őszinteség többet ér bárminél, még akkor is, ha nem vagy fekete öves a megpályázandó területen.

Rajz

Nem kell Picassónak lenned, de azért nem hiába van az összetett szó végén a rajz. Az egyéniséged ugyanis bátran kibontakozhat, s nem feltétlenül a grafikai elemek révén. Már egy szépen megszerkesztett Word-dokumentum jól mutathat, csak lehetőleg ne Europass-féle legyen. Úgy vélem, az utóbbi típussal eleve beskatulyáznak. Még egyszer hangsúlyozom, az elvárásoknak úgy próbálj megfelelni, hogy végig önmagad maradj, az őszintébb verziódban.

Ha ezeket a kevésbé trükkös szempontokat komolyan veszed és kicsit adsz a külcsínre is, akkor máris jobb eséllyel indulsz a „tartós” kapcsolat kialakításához.