Az erdélyi állásbisztró
blog
szeptember 11.
Fotó: Székelyhon.ro

Vadásznak a diákmunkákra

A Látótér májusi számában arról cikkeztünk, hogy a mostani fiatal generáció tagjainak egy részét nem tudja hatékonyan megszólítani a hazai munkaerőpiac a teljes munkaidős állások ajánlatával. Amint az most kiderült, éppen fordított a helyzet a még tanulmányaikat folytató diákok, egyetemi hallgatók esetében: számukra nem tudnak elegendő állást kínálni a munkáltatók, a kereslet messze meghaladja a kínálatot.

Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) szolgáltatásokért felelős vezetőtanácsi tagja a diákmunkákkal kapcsolatban elmondta, hogy karrierirodájuk révén foglalkoznak állásközvetítéssel a cégek és a diákok között. Mint elmesélte, többnyire magyar tulajdonú, vagy magyar érdekeltségű vállalatok keresik meg ajánlataikkal a diákszervezetet. Ezeket az ajánlatokat mindig közzéteszik a weboldalukon és a Facebookon is. „Kolozsvár viszonylatában nagyon vegyesnek mondható a cégek munkaajánlata a diákok számára, vannak, akik hosszú távra alkalmaznának hallgatókat, mások kifejezetten nyári, időszakos munkát ajánlanak. Ez utóbbiból több ajánlatunk van. A választék pedig nagyon széleskörű, az IT-szektoros munkáktól kezdve az autófóliázásig, pályázatírástól a pincérkedésig mindenféle területen kipróbálhatják magukat a hallgatók” – mondta a KMDSZ vezetőtanácsának a tagja. Hatos Attila azt is megjegyezte, hogy a mesteri szakos hallgatók jellemzően már nem diákmunkát, hanem végleges állásokat keresnek, hiszen nem annyira kötött az egyetemi programjuk. Úgy véli, a cégeknek is megéri egyetemistákat alkalmazni, mert ők tanulmányaik befejezése után már képzett munkaerőként teljes állásban folytathatják ott a munkát. Neki egyébként az a tapasztalata, hogy nagy az igény a hallgatók részéről is a nyári munkára, még a szünidőben hazautazók közül is sokan a pénzkereset miatt döntenek így. Azok, akik a kincses városban maradnak, többnyire hosszú távú munkát keresnek, ahol az egyetem elvégzése után is dolgozhatnak.

Az egyetemisták harmada dolgozik

Amennyiben cégek, vállalatok megkeresik őket, akkor a diákszervezetük munkaközvetítést is vállal – mondta el megkeresésünkre Mihály Gergő, a Sapientia EMTE csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnöke. Általuk többnyire szakirányuknak megfelelő munkát kaphatnak a hallgatók, előfordult már, hogy élelmiszeripari, informatika vagy akár humánerőforrás szakon tanulók is el tudtak helyezkedni így. Általában kéthavi rendszerességgel 2-3 diák számára szoktak munkát ajánlani. Ezek azonban nem egy-két hónapos nyári munkák: amint azt a diákszervezet vezetőjétől megtudtuk, az a jellemző, hogy az alkalmazó hosszú távra kínál munkaszerződést a hallgatónak.
„A többsége a diákoknak arra törekszik, hogy a vizsgaidőszak lejárta után valami munkát találjon a következő tanév kezdetéig. Úgy gondolom, aki dolgozni szeretne, annak van erre lehetősége” – vélekedett a HÖK-elnök. Tapasztalata szerint viszont jócskán vannak olyanok is, akik nem csak nyáron dolgoznának, ők hosszabb távra keresnek állást. A HÖK elnökének becslései szerint a hallgatóknak mintegy 30 százaléka az egyetem mellett dolgozik is: „nem mindegyikük kapott állást a szakmájában, de legalább kikeresik a bentlakás árát és a fenntartási költségeiket”. Mihály Gergő úgy látja, hogy mára nagyon kiszélesedett a választék az állásajánlatok terén, ahhoz képest, hogy régen többnyire csak a vendéglátásban kaptak időszakos vagy hosszú távú munkát az egyetemisták. Ezért tapasztalható szerinte az a tendencia is, hogy ma már a hallgatók igyekeznek a szakirányuknak megfelelő munkahelyen elhelyezkedni.

A többség csak egy hónapot dolgozna

A nyári munkák iránt érdeklődő diákok az Udvarhelyi Fiatal Fórumnál is eligazítást, segítséget kaphatnak. Vass Orsolya, a diákszervezet vezetője elmondta, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökséghez irányítják a tanulókat, ha a frissen végzettek alkalmazásáról kérnek tájékoztatást. Ha munkaajánlatok után érdeklődnek, akkor a Székelyudvarhelyi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda (Szinfo) felkeresését javasolják nekik, mert a cégek részéről oda érkeznek a diákmunka-ajánlatok. Vass Orsolya úgy véli, a vállalatok leginkább azt várják el a fiatloktól, hogy legalább két hónapra vállalják el a nekik megfelelő munkát, a tanulók többsége viszont csak egy hónapot szeretne erre áldozni a három hónapos vakációból, hogy a maradék két hónapot kirándulással, nyaralással tölthessék. „Egy komolyabb cégnél azonban nehéz elérni, hogy csak egy hónapra vegyék fel a diákot, hiszen mire beletanulna egy feladatba, munkafázisba, már el is telt az egy hónap. Vannak vállalatok, ahol a diákok leendő szakmájukat gyakorolhatják, közülük sokan nyáron is oda mennek dolgozni” – magyarázta. A kedveltebb nyári munkákat illetően elmondta, a diákok a rugalmas munkaidőt kedvelik, ezért felkapott lehetőség a babyszitterkedés, főként a lányok körében. A fiúk raktárakban, műhelyekben dolgoznak, de pincért is sokat keresnek a szórakozóhelyek vezetői. Fesztiválokon is szívesen vállalnak munkát a diákok rövidtávú munkalehetőségként.

A rugalmas munkaidő nagy vonzerő

Hatalmas az igény a diákok részéről a munkára, ezt tapasztalja a Székelyudvarhelyi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda (Szinfo) vezetője, Mihály Zsuzsa is. „Kitaláltuk a babyszitter szolgálatot, mert a diákoknak is kényelmes a rugalmas munkaidő miatt, és a szülőknek is megfelelő, mert nem kell folyamatosan alkalmazniuk valakit néhány órás gyermekfelügyeletre” – magyarázta. Hozzátette, emellett több idény- és nyárimunka-ajánlat is beérkezik hozzájuk, a tanév vége előtt már érdemes erről tájékozódjanak a fiatalok, mert az ajánlatokra „hamar lecsapnak”, annyira nagy a kereslet a diákmunkára. Az aktuális kínálatot honlapjukon, a szinfo.ro oldalon lehet megtalálni. Többnyire a vendéglátóiparban, különböző gyárakba, mosodába, nyomdába, varrodába keresnek diákok által is elvégezhető feladatokra munkaerőt. Vannak cégek, ahová ismerősök révén jutnak be a fiatalok idénymunkára. Ugyanakkor a fesztiválokon is elkel a diákmunkaerő a népszerűsítésben, vagy akár a bejáratoknál a karszalagok ellenőrzésében. „Az biztos, hogy többen dolgoznának, mint ahány munkahelyet kínálnak” – jegyezte meg Szinfo vezetője.

Új közvetítői felület

A Hargita Megyéért Egyesület nemrég egy új internetes felületet hozott létre azzal a céllal, hogy „találkozási pontot” biztosítson a munkát kereső diákok és a munkát ajánló cégek számára. A Székelyföldi Diákmunkaportál a diakmunka.ro oldalon érhető el, ahol többek között pincért, fagylaltárust, konyhai kisegítőt, segédmunkást, felszolgálót, csomagolót keresnek. A különlegebb munkaajánlatok közt tárlatvezetői, laborasszisztensi, valamint webadminisztrációs munkakör is szerepel. A weboldalon ugyanakkor a diákmunkára vonatkozó jogszabályokról is tájékozódni.

Büszke rá, hogy kikeresi a zsebpénzt

Takarítást és recepciós feladatokat vállalt el egy fitneszteremben a nyári hónapokra egy csíki középiskolás lány. Amint azt lapunknak elmondta, edzésekre járt, és a fitneszoktatója ajánlotta fel számára a munkalehetőséget, amelyet szívesen el is fogadott. Hétköznapokon kell dolgozzon néhány órát, a munka nagyrészt porszívózásból, az öltözők és fürdők kitakarításából áll. A munkát egészen a szeptemberi iskolakezdésig elvállalta, többek között azért, mert jó érzés számára, hogy maga keresi meg a zsebpénzét, de azért is, mert így legalább „nem ül otthon semmittevően”. Elmondta, tavaly nyáron sem tétlenkedett, akkor egy fesztivál megszervezésében és lebonyolításában segédkezett önkéntesként.

(A cikk nyomtatásban megjelet a Székelyhon napilap Látótér című havi mellékletében.)