Az erdélyi állásbisztró

Pályaválasztás, munkahelyváltás TikTok-tanácsokkal – Veszélyes, hogy nincs alternatíva

Az olyan közösségi médiaplatformok, mint a TikTok, az X (korábbi nevén Twitter), az Instagram és a YouTube exponenciális növekedésével a Z generációhoz tartozó, vagyis az 1995 és 2009 között született fiatalok egyre inkább ezekhez fordulnak karrier-tanácsadásért – irányította rá a figyelmet az Euronews portálján megjelent elemzés. A Jóállásnak nyilatkozó munkaerőpiaci szakember szerint, ha nem jelenik meg egy valós, vonzó alternatíva, ez a trend hosszú távon nagyon megváltoztathatja a munkaszokásokat. Ez pedig veszélyeket rejt.

A megkérdezett, 1995 és 2009 között született fiatalok 70 százaléka fordult a TikTok-hoz karrier-tanácsadásért (Fotók: Pinti Attila)

Az Euronews elemzése rámutat: a TikTok eleve a karrier-tanácsadás népszerű platformjaként jelent meg, és megszületett a #CareerTok. Az EduBirdie korábbi felmérése szerint a megkérdezett „zoomerek” 70 százaléka fordult a TikTok-hoz karrier-tanácsadásért, 19 százalékuk pedig elárulta, hogy ez számára a karrier-tanácsadás fő forrása. Az olyan hashtagekhez, mint a #Careers, #careertips, #jobsearchtips és #careersadvice társul a legtöbb videó (azaz karrierek, karriertanácsok, álláskereső tippek), és olyanok is nagy számban vannak, mint a #worklife, #dreamjob, #Jobinterview és #Internship (munkaélet, álommunka, állásinterjú, szakmai gyakorlat). A Z generációhoz tartozók jelentős része az Euronews elemzése szerint azért fordul a TikTok-hoz, mert a platform gyors és ingyenes. Ez lehetővé teszi számukra, mondják, hogy szakértői tanácsokhoz jussanak a szerintük világszerte egyre nagyobb versenyt mutató munkaerőpiacon.

TikTok, a legnagyobb befolyásoló tényező

Az EduBirdie felmérésében a Z generáció képviselőinek mintegy 46 százaléka jelezte, hogy a TikTok befolyásolta a pályaválasztását, míg 48 százalékuk szerint valamilyen módon segítette a karrierjét. Ez arra késztette a TikTokot is, hogy kihasználja ezt a trendet, és augusztusban elindította az első TikTok LIVE karrierhetet. Az esemény élő közvetítéseit több mint 369 000-en nézték, és nagyrészt az volt a célja, hogy a fiatalok jobban lelkesedjenek a munkalehetőségek és a jövőbeli karrierjük iránt.

Darragh McGinley, az Indeed globális állásközvetítő platform közösségi médiáért felelős vezetője e-mailben küldött közleményében úgy fogalmazott: „mindenki megérdemli a legjobb karrierinformációkat és gyakorlati tanácsokat karriercéljai eléréséhez. Örömmel látjuk, hogy a TikTok a TikTok LIVE Karrierhéttel a karriereket helyezi előtérbe, értékes tanácsokat kínálva a pályakezdőknek, hogy segítsen nekik megtalálni a képességeiknek és szenvedélyeiknek megfelelő állást” – húzta alá. Laurent Darwent, a Prince's Trust menedzsere azt hangsúlyozta: „hiszünk abban, hogy minden fiatalnak esélyt kell kapnia a sikerre, függetlenül a hátterétől vagy a kihívásoktól, amelyekkel szembe kell néznie”. 

A #CareerTok legnépszerűbb témái között olyan, potenciálisan nehezen kezelhető kérdések is szerepelnek, mint például hogyan tárgyalj magasabb fizetésről, hogyan kezeld a munkahelyi konfliktusokat, hogyan lépj át egy másik területre, vagy hogyan szerezd meg álmaid állását.

Mennyire megbízható a TikTokon a #CareerTok?

Bár a #CareerTok népszerűsége az elmúlt néhány évben megugrott, folyamatosan felmerültek aggályok azzal kapcsolatban is, hogy mennyire megbízhatóak az alkotók által kínált tanácsok. Ez főként annak köszönhető, hogy nehéz ellenőrizni, hogy az alkotó valóban alkalmas-e karrier-tanácsadásra. Az EduBirdie felmérése szerint a zoomerek mindössze 42 százaléka ellenőrzi más forrásokból azt, amit a TikTokon tanul, míg 47 százalékuk a követők száma alapján ítéli meg egy személy szakértelmét. Bizonyos esetekben a #CareerTok-on kapott tanácsok kényszerhelyzetbe hozhatják a munkavállalót, míg más esetekben nem biztos, hogy olyan árnyaltak, mint amilyenre bizonyos forgatókönyvek esetében szükség lenne. A felmérésében részt vevők 55 százaléka elismerte, hogy a TikTok-on található téves információk miatt akadt már problémájuk.
 


Egy másik hátrány, hogy néha a #CareerTok alkotói nem adnak teljes képet egy kérdésről, ehelyett túlságosan optimista véleményt osztanak meg. Ez elfedheti a nagyobb karrierváltások, például a pályamódosítás hátrányait, és akár komoly következményekkel is járhat azok számára, akik alapos kutatás nélkül követik az ilyen típusú tanácsokat. A #CareerTok további hátrányai egyes funkcióihoz kapcsolódnak, például a TikTok Resumes-hoz, ahol képek és videók jelennek meg. Egyesek szerint ez növelheti annak lehetőségét, hogy a munkaerőt toborzók diszkriminálják a jelentkezőket, ha nem tetszik nekik a kinézetük.

Valós alternatíva kell a TikTok-tanácsokra

„Amíg az eddigi generációk reaktívabbak voltak, a munkaerőpiacra most belépő generáció sokkal proaktívabb. Ez nem csak a tanulási szokásokban látszik meg, hanem abban is, hogy kritikusabban közelítik meg a kialakult szokásokat, rendszereket és a jelenlegi status quo-t. A karrierre nem a lojalitás vagy az egyetlen céghez való tartozás szemszögéből tekintenek, hanem inkább egy hosszabb folyamatként, amelyben a jelenlegi állás csak egy a sok állomás közül” – mutatott rá a változó trendekre portálunk megkeresésére Csibi Magor, a Trend Consult üzleti tanácsadó cég vállalati és vezetési kultúráért felelős vezetője. Mindez pedig meglátása szerint azt eredményezi, hogy „a mai fiatalok” nem azt akarják tanulni, amit a cég akar nekik megtanítani, hanem inkább olyan dolgokat, amelyeket ők találnak hasznosnak vagy érdekesnek hosszú távon. „És erre a cégeknek meg semmilyen válaszuk nincs. Így marad a LinkedIn és a TikTok, és a versenyt a TikTok nyeri, mivel a tartalom sokkal könnyebben és kényelmesebben van tálalva. Ez hosszútávon nagyon megváltoztathatja a munkaszokásokat, ha erre a trendre nem jelenik meg egy valós, attraktív alternatíva” – húzta alá a munkaerőpiaci szakember.

Kérdésünkre, hogy hogyan látja, mennyire veszélyes a maguk és a munkaerőpiac szempontjából az, hogy széles tömegek mindent elhisznek, amit a TikTokon látnak, úgy vélekedett: „a veszély szerintem nem abban rejlik, hogy a TikTok tele van nem dokumentált és valótlan információval, hanem abban, hogy ebben a pillanatban nincs erre alternatíva. És ez nem csak az információkról szól, hanem arról is, hogy hogyan állnak a cégek az emberekkel való kommunikációjukhoz. Sokkal nagyobb proaktivitásra és felelősségvállalásra van szükség, másképp nem lesz, akivel jövőt építeni” – mutatott rá egyúttal a munkavállalók felelősségére Csibi Magor.


Címkék