Az erdélyi állásbisztró
blog
február 21.
Fotó: 123rf

Ilyen a jó munkáltató

Rengetegszer hallani azt, hogy az alkalmazottak panaszkodnak főnökük hozzáállására: hol a sok munka, hol a rendezetlen és fejetlen döntések miatt. Ezt még fokozza, hogy a munkavállalók gyakran alulfizetettnek és meg nem becsültnek érzik magukat munkahelyükön. Jelen cikkünkben arra keressük a választ, hogy a munkavállalók szerint milyen egy igazán vagány munkahely és milyen a jó munkaadó.

Balogh_Lilla

A nagyváradi Balogh Lilla Edina tavaly októberben lépett a munka mezejére, szülővárosában az egyik legnagyobb szállodaláncnál recepciósként helyezkedett el. Ugyan még csak alig néhány hónapos munkatapasztalata van, de véleménye szerint felettese személyében megtalálta a tökéletes alkalmazót. „A szállodának van egy vezérigazgatója, aki közösen hat szakosztály menedzserével hozza meg az iránymutató döntéseket. Ezáltal minden vezető át tudja adni beosztottjainak a feladatokat és mindenről egykettőre értesülünk” – mesélt portálunknak a fiatal lány a hotel működéséről. Balogh Lilla Edina szerint egy jó alkalmazó ismérve az, hogy összetartja a csapatot, felelősséget vállal beosztottjai tetteiért, valamint motiválja alkalmazottjait. „Emellett az is esszenciális, hogy megkövetelje a komolyságot és a pontos munkavégzést, de mindezt barátilag, kedvesen tegye” – véli a partiumi munkavállaló. A Jóállásnak végül azt is elmesélte a váradi turisztikai alkalmazott, hogy véleménye szerint egy jó főnök figyelemmel tartja a munkafolyamatokat, a felmerülő problémák esetében azonnal segít, illetve ő is beáll dolgozni a többiek közé, ha éppen nagyon el vannak havazva.

vas_matyas

Szatmárnémetiben született, de közel tíz éve Kolozsváron él Vas Mátyás, aki egy ausztriai székhelyű informatikai vállalatnál programozóként tevékenykedik. „Friss diplomásként kezdtem el dolgozni még 2015-ben, először automata tesztelőként, majd szoftverfejlesztésre váltottam” – mesélte el a Jóállásnak történetét az erdélyi fiatal. Meglátása szerint a jó munkahely fogalma nem merül ki csak a magas fizetésben: ugyanolyan fontos a jó szervezeti kultúra, a különböző motiváló juttatások és a benti kényelem is. „Esszenciális ugyanakkor az is, hogy kellemes legyen a munkaközösség, egymás kérdéseit kölcsönösen hallgassuk meg és keressünk rá kézenfekvő megoldásokat” – véli a Szatmár megyei származású alkalmazott. Vas Mátyás szerint ugyanakkor az is jelentős, hogy a vezetőség egyenrangúnak tekintse az alkalmazottakat, rendszeresen kommunikáljanak velük, valamint időről-időre mérjék az elégedettségi szintjüket is. „Összességében elégedett vagyok a munkahelyemmel, az egyetlen gyenge pontja a székhelyünk elhelyezkedése, de szerencsére idén ez is megoldódni látszik, mivel egy modern, a városközponthoz közel fekvő irodába költözünk” – zárta gondolatait a Kolozsváron élő informatikus.

Palfi_Kinga

Pálfi Kinga székelyudvarhelyi munkavállaló szerint amennyi a munkáltatott, annyi a jó munkáltató is. „A jó munkáltató következetes, egyben szavahihető, hiteles és korrekt. Emellett enged úgy kibontakozni, hogy a csapat többi tagja is kibontakozhasson. Keresi a fejlődés útját mind cége, mind munkatársai számára. A jó munkáltató egyben kolléga és partner is” – jellemezte a megfelelő cégvezetőt a Jóállásnak székelyföldi riportalanyunk. A Hargita megyei alkalmazott szerint ugyanakkor az sem baj, ha az alkalmazó elfogadja azt, ha nem ő a legokosabb, és ezzel párhuzamosan megkeresi és megtartja a nála ügyesebbeket. „A vagány főnök kikötő, ahova meg lehet érkezni és akinek a közelében a többiek látják a közös cél értelmét, elérésének módját és hatását a világra. Nincs az a bérezési rendszer, ami felülírná hosszú távon egy vezető és cége misszióját” – árulta el portálunknak véleményét az ideális munkáltatóról a projektmenedzser. Végezetül az udvarhelyszéki alkalmazott az „alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra” Weöres Sándor metaforát is megosztotta velünk, amelynek meglátása szerint egyértelmű mondanivalója, hogy a jó munkáltató minden munkatársában megtalálja a létrát, azaz könnyen szót ért vele és kihozza belőle a legjobbat.