Az erdélyi állásbisztró
blog
március 16.
A kép forrása: Harghita Business Center Facebook-oldala

Így étkezzünk a munkahelyen

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki reggelente úgy ébred, mint akit fejbevertek, a tubusos fogkrémet még véletlenül sem a fogkefe jó felére keni, és képes felemás zokniban is elindulni dolgozni. És hogy reggelizzem? Áhh, ugyan, arra nincs már idő, maximum két gyors falat fér bele, aztán irány a munkahelyre. Gyakran már koradélután van, mire észbe kapok, hogy valamit ennem kéne: ilyenkor jobb esetben van nálam főtt étel, de sajnos előfordul az is, hogy a sarki pékséget vagy gíroszost keresem fel. Tudom jól, hogy ez így nincs rendjén, de a kényelem és a gyorsaság nagy úr… Éppen ezért szenteltem külön figyelmet a Harghita Business Centerben szervezett előadássorozatnak, ahol Virlics Katalin marosvásárhelyi táplálkozási tanácsadó osztotta meg gondolatait az egészséges munkahelyi táplálkozásról a nagyérdeművel.

virlics_katalin

Azzal már alapból tisztában voltam, hogy naponta négyszer-ötször enni kéne, illetve az is egyértelmű volt, hogy az éjszakai kajálások több kárt okoznak, mint hasznot, de ennél jobban nem igazán mélyültem el a témában. Az előadás során aztán nagyon sok mindenben megvilágosodtam: például, ha azt vesszük, hogy egy átlagos munkanap reggel 8-tól délután 4 óráig tart, akkor három-négy étkezést biztosan az irodában kell megoldani. Azoknak, akiknek reggel ébredés után nem csúszik le egyetlen falat sem a torkán, érdemes tojást vagy valamilyen fehérjét csomagolni első étkezésre, amelyet legtöbb két órával a felkelés után kell megenni. Tízóraira bátran el lehet rágcsálni egy-két almát vagy körtét, esetleg vízbe áztatott magvakat, amelyek a szervezet rostigényeit elégítik ki. Az ebéd a napnak a legtartalmasabb étkezése kell legyen, amikor bátran ehetünk húst, de lehetőleg ne krumplival vagy rizzsel, mert ezt nagyon nem szereti a szervezetünk. Saláta, nyers zöldség vagy párolt köretek viszont bátran jöhetnek, de krémlevest is fogyaszthatunk bármekkora mennyiségben. A meló végeztével aztán ismét jöhet egy kis nasi magok vagy gyümölcs formájában, a napot pedig egy könnyű vacsorával ajánlott lezárni, lehetőleg bő két órával lefekvés előtt.

És hogy mit javasol még a táplálkozási tanácsadó a dolgozó embereknek? Lehetőleg kerüljük a napi szintű húsevést, inkább pótoljuk hallal vagy tofuval, amelyek finoman elkészítve hasonló ízélményt biztosítanak, mint a húsból készült ételek. Mivel sajnos a gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma nagyon lecsökkent az elmúlt években, ezért ezekből is minél többet kell fogyasztani, illetve emellett különböző természetes vitaminkészítmények beszerzését is ajánlja a szakember. A vízfogyasztás szintén esszenciális az emberi szervezet helyes működésének érdekében: Virlics Katalin szerint az embernek kilónként napi 35-40 milliliternyi ivóvízre van szüksége, így egy 80 kilós személynek például 3,2 liter vizet lenne ildomos fogyasztania.

És hogy min változtattam az elmúlt időszakban az előadás hatására? Reggelente tudatosan megiszom egy fél liternyi folyadékot, majd ügyesen leülök reggelizni és csak utána indulok melózni. Az asztalomon folyamatosan pihen egy pohár víz, amibe időnként bele is kortyolok. Az ebédemet magamnak főzöm, és bár a tésztafélék még mindig osztatlan sikernek örvendenek, igyekszem minél több finom zöldséget fogyasztani. Bár nagyratörő következtetéseket nyilván nem lehet ennyi idő alatt levonni, de eddig semmi kárát nem láttam a változásnak, és legalább tudományosan is helyesebben élek. Próbáljátok ki ti is, mert az egészségetek fontosabb a mindenkori munkátoknál!