Az erdélyi állásbisztró

Dekódold a dress code-ot: munkahelyi öltözködési szabályok

Ahogy a mondás tartja, öltözz a kívánt munkához, ne a meglévőhöz! Ehhez pedig tudnod kell, mit várnak el tőled a munkahelyen, milyen a te stílusod, és mi előnyös számodra. Minden munkaterületnek megvannak a maga íratlan öltözködési szabályai – néha írott formában is – de attól a saját gardróbunkból kell kiválasztanunk azt, hogy mit vegyünk fel. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget. 

A megfelelő dress code betartásával pozitív benyomást kelthetünk (Fotók: pixabay.com)

A munkahelyi dress code vagy öltözködési szabály függ a szektor sajátosságaitól és a vállalat kultúrájától is. Az elvárt öltözködési szabályok azonban nem mindig naprakészek a divat és a társadalmi szempontok tekintetében, így még mindig kihívás kitalálni, hogy mit vegyünk fel adott munkahelyen. Romániában csak bizonyos területekre – pénzügyi, jogi, politikai – jellemző az elvárt dress code, valamint az egyenruhát megkövetelő szakmákban (rendőr, tűzoltó stb.), ellentétben a nyugat-európai országokkal, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkahelyeken előírt öltözködési szabályokra, legyen szó bolti eladóról, pincérről vagy banki alkalmazottról. 

A megfelelő dress code betartásával pozitív benyomást kelthetünk, ezért nem szégyen rákérdezni arra, hogy mi az elvárt dress code a munkahelyen, ahol kezdeni fogunk, sőt kutatni is lehet a témában. Érdemes megnézni a vállalat közösségi oldalán a fotókon lévő emberek öltözködését, de ha nem találsz ilyet, akkor az állásinterjún is rá lehet erre kérdezni. Hajnal Zsuzsa szín- és stílustanácsadó négy különféle munkahelyi öltözködési stílust különített el, amelyekről részletesebben beszélt nekünk: üzleti formális, üzleti laza, laza elegáns és alkalmi stílus. 

Üzleti formális megjelenés

Általában a pénzügyi, politikai és a jogi szektorban, illetve különböző vállalatok felsővezetőitől üzleti formális – business formal – stílust várnak el. Ez a „régimódi” öltözködést jelenti – az öltöny és nyakkendő kötelező, nőknél az öltönyruha, zakó, harisnya, körömcipő. Ezt az öltözködési módot a konzervativizmus jellemzi, nem kell túlgondolni, de itt fontos a sötét színű öltöny, és nem elfogadott a túl élénk színű ruha, a rózsaszín például egyáltalán nem javasolt egy üzleti formális megjelenésnél. Nőknek is az öltöny alá ruhát, fehér inget javasolt felvenni, és kizárt a farmer és sportcipő – javasolja a stílustanácsadó. 

Üzleti laza vagy business casual stílus

Ez a dress code nem csak professzionalizmust sugall, hanem a kényelmet is beleviszi az öltözködésbe. Gyakran alkalmazzák irodákban, ahol elvárt a professzionális megjelenés, de nem olyan szigorúak a szabályok, mint az üzleti formális esetében. Itt lehet pulcsit húzni inggel, ingpolót, nem csak zakót, de fontos a makulátlan cipő, és a farmer itt is kizárt – magyarázza Hajnal Zsuzsa. 

Smart casual, vagy laza elegáns, zakós viselet

Ez egy olyan viseletet jelöl, amely egyszerre tükröz egyfajta visszafogott eleganciát és kényelmes mindennapokat. Ez nem túl formális dress code, lehetőséget ad a kreatív öltözködésre, ezért leggyakrabban a kreatív iparágakban találkozhatunk vele, ahol fontos az egyediség is az elegancián túl. Itt a legfontosabb a megfelelő színek kiválasztása, amúgy sem illik a túl élénk szín ehhez sem. Inkább a szürke, fehér, fekete, barna árnyalatai – vagyis az alapszínek domináljanak, de a tengerészkék a legjobb választás, ezzel nem lehet melléfogni, minden színtípushoz talál. Hajnal Zsuzsa szerint az a fontos, hogy hűek legyünk önmagunkhoz és kényelmesen legyünk öltözve, mint mondja, mindig a saját stílusunkhoz igazítsuk az öltözetet. Például vegyünk fel egy elegáns nadrágot sportcipővel és zakóval, ha sportosabbak vagyunk, de a zakó alapdarab ennél a stílusnál, ettől lesz „smart” az öltözet. Egy virágos nyári ruhát is „smarttá” lehet tenni, ha teszünk rá egy övet és zakót húzunk hozzá – javasolja a szakember.

 

 

Az alkalmi vagy casual öltözködés

A legkevésbé formális dress code az alkalmi vagy casual stílus, amellyel általában informális irodai környezetben találkozunk. Itt lehet variálni, a farmer is játszik, de az élénk színű pólót innen is hagyjuk ki. „Az élénk színek felejtősek, ha rád néz valaki ne fájduljon meg a feje a látványtól. Letisztult alapszínekben gondolkodjunk, sötétkék, szürke, drapp, barna, krém. Ezek mind találnak egymással, csak figyeljünk mindig a tematikára: lehetünk csak sötétben vagy csak világosban, de ne legyenek rajtunk emblémák, vicces feliratok, inkább egyszerű, letisztult szabásmintákban gondolkodjunk. Sem a sportos majó, sem a mély dekoltázs nem illenek ide, de lehet sportcipő, bakancs, amiben jól érzed magad, az igényesség és az ápolt megjelenés a lényeg itt is” – magyarázza Hajnal Zsuzsa. Rögtön hozzá is teszi, a mindennapi öltözködésben is ez a fontos: legyen elképzelésünk arról, amit aznap felveszünk: ha felhúzunk egy fehér inget és egy világos szoknyát, és világos cipőt, akkor egy erős színű zakó elrontja a harmóniát, ezzel csupán egy-két árnyalattal sötétebb zakó talál. Ha ragaszkodunk a sötét zakóhoz, akkor inkább vegyünk fel sötét nadrágot hozzá a harmonikusabb megjelenésért. 

Nyugaton nagyobb az elvárás

A marosvásárhelyi szín- és stílustanácsadó tíz évet dolgozott Londonban különböző vállalkozásoknál, így saját tapasztalatából mondja, hogy ott nagyon szigorúan követik a munkahelyi dress code-ot. Itthon nem veszik annyira komolyan számos területen, például a kereskedelemben szinte nem is látni itthon az öltözködési szabályok megjelenését, ellentétben Angliával. Mint mondja, a munkahelyi öltözködés nemcsak a megjelenésről szól, hanem arról is, hogy mit üzenünk a ruháink által magunkról és a cégről kollégáinknak, ügyfeleinknek vagy a vezetőségnek. Az, hogy mit viselünk, függhet az iparágtól, a vállalat kultúrájától és a saját pozíciónktól is. „Ha egy vállalatot képviselünk egy megbeszélésen például, akkor a mondanivalónk és az üzenetünk kell előtérbe kerüljön, nem a hangsúlyos fülbevalónk vagy az élénk rózsaszín nyakkendőnk. Ha a saját stílusunk szerint öltözünk fel, nem azt jelenti, hogy elvesz az értékünkből egy megbeszélésen, de mindig fontos az első benyomás, és egy hangsúlyos darab elterelheti a figyelmet a lényegről. Nem kell lemondanunk a saját stílusunkról, de mindig lehet visszafogottabban öltözködni azon belül is, ha azt szeretnénk, hogy ne nyomja el a látvány a mondanivalót” – fejtette ki Hajnal Zsuzsa szín- és stílustanácsadó.