Az erdélyi állásbisztró
blog
október 14.
Fotó: 123rf

Ne csak keressük, tartsuk is meg a munkaerőt

Rendszeresen felteszik a kérdést, hogyan lehet jó munkaerőt kapni? Nehéz kérdés, a szakmai lapok, portálok is folyamatosan ezzel a kérdéssel foglalkoznak. Annál is inkább fontos kérdésről van szó, hogy egyértelműen lecsökkent a munkakeresők száma a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest, de nem nevezném katasztrofálisnak ezt az állapotot.

Azt javaslom, hogy a keresés előtt arra fektessünk hangsúlyt, hogy miként lehet a foglalkoztatott munkaerőt megtartani. Ez több szempontból is lényeges, noha folyamatos, rövid távon eredménytelennek látszó munkáról és befektetésről van szó.

Rengeteg olyan helyzetről hallunk, hogy nemcsak a hirdetésekre sajnálja a pénzt a munkaadó, hanem arra is, hogy az embereinek pluszjuttatásokat dolgozzon ki és folyósítson. Márpedig éppen az álláskeresők szűkös tábora miatt is fontos, hogy a saját kollégáinkat megbecsüljük. Mindenképpen meg kell tartani azokat a munkatársakat, akik pluszértéket adnak be a közösbe a munkájukkal, magatartásukkal stb. Ha ezen a téren rendben vagyunk, csak ezután lehet jogos azon siránkozni, hogy milyen nehéz jó munkaerőt találni.

Nagyon fontos, hogy HR-esként feltegyük a marketinges szemüveget, és úgy tekintsünk a világra. Törekedjünk arra, hogy hiteles kép álljon össze a vállalkozásunkról, építsük fel a munkáltatói imázsunkat, majd amikor ez megvan, próbáljunk olyan hirdetéseket megfogalmazni, amelyek a célszemélyek érdeklődését kelti fel.

A tapasztalat azt mutatja, ezt mondják egyre többet az állásinterjúkon is, hogy jó cégnél akarnak dolgozni, büszkék akarnak lenni a munkahelyükre, jó hangulatra és csapatra vágynak. Nemcsak a munkakeresőnek, hanem a munkaadónak is meg kell felelnie egy csomó feltételnek.