Az erdélyi állásbisztró
blog
szeptember 11.

Még több külföldi munkást hoznának Romániába

A hazai munkaerőhiány csillapítása érdekében hozott döntést máris többen kifogásolják, csak a turizmus legalább ötvenezer vendégmunkást tudna felszippantani a munkaerőpiacról. A Krónika emlékeztet, a kormány rendszerint év végén határozza meg, hogy a következő esztendőben hány nem EU-s állampolgár kaphat munkavállalási engedélyt, a kontingens év közbeni megemelésére a hivatalos indoklás szerint azért volt szükség, mert a hazai üzleti szféra képviselői részéről folyamatosan érkezett az erre vonatkozó igény. A vállalkozók ugyanis kevesellték az idei évre korábban meghatározott húszezres keretet.

Az idevágó kormányhatározat szerint az év első nyolc hónapjában 165 százalékkal több munkavállalási engedélyt bocsátottak ki a hatóságok a tavalyi év első feléhez képest: az idén regisztrált 19 173 kérvény közül 16 540-et jóváhagytak, több mint nyolcszázat elutasítottak, míg 1884 igénylés elbírálása folyamatban van. A legtöbb munkavállalási engedélyt állandó, kihelyezett, valamint magasan képzett vendégmunkások számára állították ki a román hatóságok.

Közben rendesen fellángolt a vita, hogy miért is jó Romániának, ha külföldről próbálja pótolni a kivándorolt munkaerőt. A munkáltatók szerint vidéken egyre nehezebb olcsó munkaerőt találni, amit a segélyezési rendszer is erősít. A szakszervezetek szerint a romániai munkavállalók nem jókedvükben mentek dolgozni külföldre, hanem a megélhetési problémáik miatt.

A nem hivatalos statisztikák szerint egyébként több mint négymillió román állampolgár határon túl keresi a boldogulást.

Fotó: Pixabay.com