Az erdélyi állásbisztró
blog
február 07.

Ilyen a jó munkavállaló

Egyeseknél a munkavégzés minőségévével, másoknál a belső motivációval vannak gondok. Nem ritka az sem, hogy az alkalmazottak zsigerből gyűlölik a munkát, amely kihat a különböző vállalkozások minőségére is. Jelen cikkünkben arra kerestük a választ, hogy a foglalkoztatók olvasatában milyen is a jó alkalmazott.

szente_katalin

Szente Katalin egy marosvásárhelyi reklámügynökséget működtet. Alkalmazottjaitól elvárja, hogy felelősségteljesek és önállóak legyenek, szerinte csak így lehet egyről a kettőre lépni. „A jó alkalmazott ezzel egyidőben azt is meg kell értse, hogy a munkáltató és az alkalmazott közötti viszony is egy üzleti kapcsolat, így nem keveri az állammal szembeni elvárásokat a munkáltatóval szembeni követelményekkel” – véli a Maros megyei vállalkozó. Szente Katalin ugyanakkor nem várja el beosztottjaitól azt, hogy látástól Mikulásig dolgozzanak, sokkal inkább a hatékonyságban hisz. „Számomra az a fontos, hogy a kezünkből kiadott munka minőségi legyen, így a munkatársaimtól is mindössze annyi az elvárásom, hogy lelkiismeretesen és kiemelkedően végezzék dolgukat” – zárta gondolatait a reklámügynökség ügyvezetője.

ungvari_bori

„A cégek és munkavállalók közötti kapcsolatot hasonlíthatjuk akár a párkapcsolatokhoz is” – állítja Ungvári Borbála székelyudvarhelyi HR-es. A szakember szerint ugyanis egy-egy interjú alkalmával mindenki a legjobb oldalát akarja mutatni, amivel elnyerheti a döntnökök tetszését és megszerezheti a számára oly kecsegtető munkát. Na de mi történik, miután a személy aktív szereplőjévé válik a szervezetnek? „Lehetséges, hogy a legkompetensebb személyt választottuk a nyitott pozícióinkra, mégis csalódást okoz, de ugyanez megtörténhet a másik póluson is, munkavállalóként egy népszerű cégnél vagy épp az év alkalmazójánál helyezkedtem el, mégsem találom a helyem. És akkor ha azt kérdezzük, hogy mitől számít jónak a munkavállaló, talán a kulcsszó az elköteleződés” – véli a Hargita megyei munkaügyis. A székelyföldi specialista szerint nem attól fog valaki kiváló eredményeket elérni egy munkahelyen, ha három diplomája vagy elegendő szakmai tapasztalata van, legalább ugyanennyire fontos a cég értékeivel történő azonosulás. „Akkor tud igazán az alkalmazott is jól teljesíteni, ha a céggel azonos irányba halad, elfogadja az alapelveket és átérzi a szervezet stratégiáját.  A cégvezető pedig akkor ismeri el a munkát, ha látja, hogy nem kívülállóként, hanem a vállalat szerves részeként tevekenykedem” – vonta le a következtetéseket az udvarhelyszéki HR-es.

Egy nagyváradi energiaipari vállalat operatív menedzserétől megtudtuk, hogy véleménye szerint egy jó alkalmazott legfőbb ismérve az, hogy akarjon és szeressen a munkahelyén dolgozni, függetlenül annak típusától és milyenségétől. „Emellett nagyon fontos az, hogy alaposan ismerje a cég politikáját, valamint a feladatait pontosan meg kell értse és el kell végezze” – véli a partiumi munkáltató. A proaktivitásnak és a saját véleményformálásnak szintén fontos szerepe van, ugyanakkor érveket és ellenérveket is meg kell fogalmazzon bizonyos helyzetekben, hiszen csak így lehet egyről a kettőre jutni. „Alapvetőnek tartom ugyanakkor azt is, hogy az alkalmazott bátran kérdezzen, hiszen ezzel időt és pénzt spórolhatunk, valamint az új, konstruktív ötleteit nyugodtan ossza meg felettesével” – állítja a nagyváradi vállalkozás operatív vezetője. Végezetül azt is megtudtuk a Bihar megyei alkalmazótól, hogy egy nagyon jó munkaerő rövid idő alatt képes átállni egyik munkafázisról a másikra, illetve szükség esetén mások munkaköréből is át tudjon venni bizonyos részeket és segítse a többieket.