Az erdélyi állásbisztró
blog
január 16.
Fotó: Székelyhon.ro

Enyhén nőtt az átlagbér

A nettó átlagfizetés 3179 lej volt tavaly novemberben, ez 63 lejjel, avagy 2 százalékkal magasabb az októberinél. Az előző év tizenegyedik hónapjához képest a nettó átlagbér 13,9 százalékkal volt magasabb – derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) minapi közléséből.

Az IT-szektorban a nettó átlagbér novemberben elérte a 7610 lejt. A legkevesebbet eközben a készruhagyártásban dolgozók vihettek haza, az ágazati átlagfizetés 1803 lej volt – állapította meg a Krónika.

2019 novemberében különben a gazdaság szinte valamennyi ágazatában nőtt az átlagfizetés az előző hónaphoz viszonyítva. A legjelentősebb, 11–13 százalékos növekedést a nyomdaiparban, a film- és műsorgyártásban, autógyártásban regisztrálták. 6,5 és 9 százalék közötti mértékben nőtt eközben az átlagbér a fémkitermelő ágazatban, a gépgyártásban, a pénzügyi közvetítésben, a biztosítótársaságoknál és magán nyugdíjalapoknál, az elektronikai cikkeket gyártó szektorban, az IT-szektorban vagy a dohányiparban.

Voltak olyan ágazatok is, amelyekben az alkalmazottak kevesebb pénzt vittek haza tavaly novemberben, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb mértékben, átlagosan 3,5 és 6,5 százalék közötti mértékben csökkent a fémfeldolgozásban, a nyers kőolaj- és földgáz kitermelésében, valamint a vízi szállításban tevékenykedők fizetése. A közszférában enyhe bérnövekedésről számol be a statisztikai intézet. A közigazgatásban 1 százalékkal, az egészségügyben és szociális ellátásban 0,5 százalékkal nőttek a fizetések. A tanügyben viszont 0,2 százalékkal kevesebbet kerestek, mint októberben.


Címkék bér statisztika